Статті

10-12-2020

ЯК ВПЛИВАЮТЬ БАКТЕРІЇ “ФІЛАЗОНІТУ” НА СОЄВИЙ БІЗНЕС

В Україні пильну увагу до такої важливої культури як соя виявляють і виробники, і посередники, і навіть Bлада. І це не випадково. Попит на бобові за останні десятиліття значно зріс, відповідно зростав і експорт української сої, зростала її реалізаційна ціна. Аж поки законотворці не вирішили змінити “правила гри” в інтересах українських переробників. У грудні 2017-го року був прийнятий закон щодо скасування відшкодування ПДВ тим, хто займається експортом сої. Таке втручання влади дало привід прогнозувати скорочення посівних площ під сою. Щоб згладити соєву кризу держава відновила відшкодування ПДВ виробникам сої влітку 2018 року, а в найближчій перспективі всі сподіваються на швидку появу нових переробних заводів, здатні “освоїти” весь пропонований урожай. Мабуть, цього можна очікувати, оскільки Інтернет рясніє інформаціями про відкриття нових переробних заводів під цю культуру, а, отже, попит знову зростатиме. Як би не розвивався соєвий ринок, а над підвищенням рентабельності бобових виробники продовжують працювати. І одним з ефективних шляхів є внесення в ґрунт корисних мікроорганізмів, зокрема комплексного препарату Філазоніт.

Фахівці найчастіше відзначають важливість інокуляції сої, оскільки це важлива передумова отримання високого урожаю. Не в останню чергу наголошується про переваги обробки не хімічними препаратами, а саме внесенням спеціальних мікроорганізмів, біопрепаратів, які виконують необхідну функцію. При цьому існує одна необхідна особливість, якою володіє далеко не кожен засіб для обробки культуриї. Ця особливість – комплексність, наявність відразу кількох різних видів бактерій, які “мирно співіснують” у одному спільному розчині. Саме бактеріальні добрива Філазоніт володіють всіма необхідними властивостями для вирощування сої, у тому числі здатністю переробити рештки попередника, інокулювати грунт, забезпечувати стійкість рослин до хвороб, а в кінцевому рахунку сприяти високій продуктивності вирощуваної культури. Це підтвердили результати досліджень у господарствах та в науково- дослідних інститутах країни .


Інвестиції в урожай принесли виразний економічний виграш

У Чернівецький області випробування ґрунтоцентричної технології з використанням Філазоніту проводилося на базі “Української науково-дослідної станції карантину рослин”. Контрольна і досліджувана ділянки займали по 1 гектару площі. Територія досліджень знаходиться в селі Бояни Чернівецької області, що характеризується як грунтово-кліматичної зона західного Лісостепу України. Ця підзона належить до зволоженої зони, грунтовий покрив представлений сірими опідзоленими ґрунтами з середнім вмістом гумусу на поверхні. Грунт слабокислий, близький до нейтрального і забезпечений всіма мікроелементами за винятком азоту. Оскільки восени на дослідній станції заходи для прискорення розкладання пожнивних решток не проводили, то це було зроблено навесні, для цього було внесено 10 літрів Філазоніту. ФілазонітуСВ деструктор стерни. Одночасно було застосовано 15 літрів ФілазонітуТО- для іннокуляції. Як показали дослідження, вплив біопрепарату Філазоніт позначився на зростанні урожайності, покращенні якості грунту, зменшенні кислості грунтів, кращому засвоєнні рослинами фосфору.

“Оцінюючи результат вирощування сої, висота культури досягала в середньому 89,6 сантиметрів, тоді як на контрольній ділянці цей показник становив 82 см. На дослідному полі з використанням бактеріального препарату урожайність сої збільшилася на 7,4 цт./га або на 31 %. Інвестиції в урожай принесли виразний економічний виграш” – підзначив науковий співробітник Інституту Гунчак М.В


Під дією Філазоніту якісні показники грунту зростають

ПАФ “Бовшів” Івано-Франківської області – наступна адреса дослідницької роботи. Висновки науково-дослідного звіту засвідчили істотний вплив біодобрива на врожайність культур, що є наслідком внесення біодобрива. На ділянках із застосуванням Філазоніту відзначено стабільні показники вмісту гумусу, зафіксовано вплив біопрепарату на процеси обміну і трансформації азоту, що досягнуто за рахунок створення сприятливого середовища для мікроорганізмів. Соя як бобова культура має здатність за допомогою бульбочкових бактерій фіксувати азот з атмосфери. Зокрема на досліджуваній ділянці його збільшення відбулося з початкових 80 до 90 мг/кг. Відсоток гумусу зріс на 0,2%. Отримані результати вказують на позитивний вплив грунтоцетричної технології на процеси видозмінення сполук фосфору з недоступних в доступні. Спостерігається підвищення вмісту рухомих сполук калію. І урожайність. Порівняно з контрольними показниками вона зросла на 22 відсотки і досягла 2 з половиною тонни з гектара.

Застосування Філазоніту дозволила досягти очевидних результатів у Сквирській дослідній станції органічного виробництва. Головного агронома ДП ДГ «Сквирське» Рибак В.П. навіть вразила потужна коренева система рослин з величезною кількістю бульбашок. Філазоніт ТО тут використовували в 2018 році при вирощуванні сої на дослідній ділянці, яка сертифікована та використовується за технологією органічного виробництва. Урожайність в порівнянні з контролем була більшою на 360 кг з гектара. Попередником сої була озима пшениця, внесення інокулянту (15 літрів на гектар) проводилося 12 травня у день висівання культури.


Внесення препарату дозволило зекономити на добривах і на поливі

Про результати дослідної роботи і визначення ефективності біопрепарату Філазоніт на посівах сої в ДП “Науковий інноваційно-технологічний центр Інституту кормів та сільського господарства Подділля НААН”:

Посів сої тут відбувся 8 травня на площі 3 гектари. Кожен досліджуваний варіант займав 1 гектар. У процесі вегетації сої на ділянці, обробленій Філазонітом, відмічено стійкість до хвороб, культура не вилягає, наявні високі якісні показники продуктивності. Директор Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН Фостолович С.І. зазначив, що

“… внесення Філазоніту сприяло значному збільшенню кількості бобів на одній рослині, яке становило 18 шт. та збільшенню числа насінин в середньому на 9,2 шт. Маса 1000 насінин виявилася більшою на 18 грам порівняно з контролем. У підсумку отримано урожай на 25% більший порівняно з урожаєм на контрольній ділянці”[/b]

Ефективність використання препарату Філазоніт при вирощуванні сої на зрошуваних умовах в ТОВ “Дніпро-Білогір’я” Херсонської області проаналізувала кандидат с/г. наук заступник директора Херсонської філії ДУ «Держґрунтохорона» Шукайло Світлана Петрівна. Вона підтвердила, що

“препарат дозволив добитися унікальних результатів на посівах сої. Було отримано додатковий урожай 6,7 цт./га, тобто на 19,4 % більше ніж на контрольних площах. При цьому відбулася позитивна зміна структури ґрунту. У 2018 році на орошуваних полях ТОВ “Дніпро Білогір’я” використовували препарат Філазоніт ТО соєвий під цю культуру. Як зазначив головний агроном товариства Чишченко Сергій Анатолійович, результатом задоволені, отримали додатковий урожай і при цьому змогли трохи зекономити на фосфорних добривах та на кількості поливів порівняно з контрольною ділянкою. Урожайність сої завдяки Філазоніту зросла до 4,12 тонн з гектара, що на порядок більше, ніж на контролі.” – підтвердила вона.


Грунтоцентрична технологія аж ніяк не заперечує науково обгрунтоване використання добрив. Навпаки.

Закарпаття. Головний агроном ТОВ “Клячанівське“Андрій Чонка позитивно оцінив результати досліджень впливу біопрепарату. Використання Філазоніту показало, сказав він, що при застосуванні двох технологій внесення Філазоніту було отримано суттєвий ефект. Так, при застосуванні Філазоніту у нормі 10 л/га деструктора та Філазоніту в якості інокулянту у нормі 15 л/га врожайність сої підвищилася на 8.0 ц/га або на 32 %. Крім того, при використанні даної технології проглядалося збільшення азоту у ґрунті.

Серед очевидних результатів при використанні Філазоніту наводимо показники ще ряду господарств і підприємств.

ФГ “Штерн-Агро” Івано-Франківської області отримало з оброблюваної ділянки 3 тонни сої з гектара, що на 11,1% вище за контрольній показники. Було внесено 11 літрів препарату на гектар. ДП “Обрій” у цій же області внесло Філазоніту 10 літрів на гектар і отримало +12,3% порівняно з урожайністю на контролі.
ТОВ “Вікторія” Тернопільської області внаслідок внесення 15 літрів на гектар біопрепарату досягло урожайності 3,62 тонни, що на 13,1% більше за контрольний показник. СФГ “Гуйван” збільшило урожайність на 13,1 відсоток, внісши 15 літрів препарату на гектар.

Як влучно зазначили автори досліджень на базі ТОВ “Вікторія” та Тернопільської філії ДУ “Держгрунтоохорона” випробування Філазоніту дійсно доводять, що завдяки дії корисних мікроорганізмів природні процеси в грунті прискорюються, структура грунту покращується, збільшується рухомість поживних речовин і як наслідок це позначається на високій урожайності культур. При цьому варто врахувати, що грунтоцентрична технологія жодним чином не передбачає конкуренцію мінеральним добривам. Навпаки. Науково обгрунтоване поєднання аграрних технологій може дати максимальний ефект. Важливим чинником для виробника є економічний ефект внаслідок підвищеної продуктивності сої або інших культур.

Офіційні акти та звіти проведених дослідів


По вопросу приобретения препаратов Филазонит обращайтесь 
по т. (097) 072-48-08