Статті

22-08-2016

День картоплі: що можуть показати українські виробники

Побачити перше в Україні шоу самохідних обприскувачів, демо-поля з 60 сортами картоплі, почути приклади успіху та перспективи виходу на закордонні ринки, новинки техніки та генетики, особливості вирощування картоплі в умовах зміни клімату змогли учасники Третього Національного дня картоплі.

Захід відвідали близько 400 учасників – від потужних агропромислових компаній до фермерів-одноосібників. Організаторами заходу стали Всеукраїнська Аграрна Рада за підтримки Української Асоціації Виробників Картоплі та Інституту картоплярства НААН України. Захід проходив у селі Гальчин Андрушівського району на базі підприємства «Імпак». Це підприємство цікаве своїми лідируючими позиціями на ринку картоплі, яку постачає у торгівельні мережі під ТМ «Овочиста».

Разом з практичним досвідом підприємства «Імпак» картоплярам презентували технології обробітку та зберігання, які дозволяють підвищити врожайність та зменшити втрати від хвороб на етапі зберігання.

Аграрії, представники влади, Всеукраїнської аграрної Ради та Української асоціації виробників картоплі говорили про технології, можливості та перспективи. Суттєвим питанням стали зміни до оподаткування та нові законопроекти, які допоможуть аграріям працювати продуктивно та прозоро.

Андрій Дикун, голова Всеукраїнської Аграрної Ради, про ідеї, законопроекти і пропозиції до влади:

Сьогодні ми маємо складну ситуацію, адже був прийнятий Податковий кодекс, який вдарив по аграріям. На сьогодні створена робоча група, в яку входить Мінагрополітики, Мінфін і профільні асоціації. Мабуть вперше в історії ми можемо сказати, що розпочався діалог. Ми вийшли з пропозиціями прийняти законопроект, суть якого - вводиться один податок, що становить 1% від нормативної оцінки землі мінус ЄСВ та ПДФО. Ті підприємства, які працюють прозоро, платять білу орендну плату і зарплати, то вони нічого не будуть платити. Ті ж підприємства, що працюють в «темну», будуть платити. Бо в них немає ні ЄСВ, ні ПДФО. Якщо ж не будуть платити, то платити буде власник паю. Що стосується спецрежиму ПДВ. Є шанс, що спецрежим для тих, хто займається тваринництвом і овочівництвом, залишиться. Якщо це не вдасться, то ми будемо наполягати, щоб на тваринництво і овочівництво зменшили податок на додану вартість - не 20%, а 7%. Також сьогодні ми працюємо, щоб в українських аграріїв була можливість брати кредити під орендовану землю. В залежності від періоду оренди, буде коливатися сума, під яку буде братися фінансування”.  

Микола Гордійчук, голова Української асоціації виробників картоплі, про очікуваний урожай по регіонах України, ситуацію на внутрішньому ринку та можливості експорту:

«Сьогодні в Україні спостерігається складна ситуація. Ціна на картоплю вкрай низька. У виробника картопля коштує 2-2,50 грн. за кілограм. На ринку ціна – 2,5-2,80. При чому внутрішній ринок суттєво не змінився. Люди продовжують масово вирощувати картоплю. А ті виробники, що працюють, конкурують за місце на полицях торгівельних мереж. З мільйону гектарів, засіяних картоплею, промислово вирощується лише на площі 60-70 тисяч гектар. Ми втратили 30% ринку у Східному регіоні та в Криму. Це підштовхнуло шукати нові ринки збуту. Картопля експортується до Азербайджану, Грузії, Туркменістану. Йдуть перемовини щодо експорту до ЄС. Асоціація виробників картоплі працює, щоб вирішити це питання. Цього року в Європі є дефіцит - понад мільйон тон картоплі для промислової переробки. І якраз Україна, знаходячись поруч з Європою і маючи прекрасні умови для вирощування картоплі, може стати тим постачальником, який дуже потрібен ЄС.

Також Україна має можливості з розвитку картоплярства. Перше – це безумовно система насінництва і вирощення якісного матеріалу. Друге – це технології, правильне і своєчасне використання ЗЗР. Третє – це полив. Якраз полив дасть можливість збільшити врожайність вдвічі. Якщо в Нідерландах, Бельгії, Франції – 52 тони з гектара, то в Україні – 16, а по господарствах 25-27 тон з гектара. В нас є як покращити ефективність виробництва, собівартість та якість. Картопля має бути однорідна, якісна, з доброю лежкістю”.

Каролін Спаанс, радник посла з питань сільського господарства посольства Королівства Нідерланди, про підтримку українських аграріїв:


“Голландські компанії відкриті до співпраці в галузі сільського господарства. Щодо стосується картопляного сектору, голландські компанії дуже добре представлені в обладнанні для зберігання. Якщо українські картоплярі об’єднають свої зусилля з голландськими постачальниками, я впевнена, ми зможемо зробити картопляний сектор України конкурентним на світовому ринку”.

Олександр Шуманн, генеральний менеджер Grimme по Східній Європі та Середній Азії, про техніку:

Сьогодні ми бачимо оптимізм. Розуміємо, що Україна виходить на певний рівень рентабельності. Сьогодні нами представлений комбайн SE 15060. Це найпопулярніша машина цього ряду. Дана машина дозволяє прибирати картоплю у важких умовах по зеленій ботві. На ций комбайн є великий попит. Також готуємося представити на ринку України систему аеродинамічного розділення комків грунту та картоплі. Думаю, така новинка сподобається українським аграріям. І це буде прорив для якісного збирання картоплі та реалізації її на закордонних ринках”.

В практичній частині на розсуд учасникам були представлені демо-поля від шести насіннєвих компаній, де було посіяно 60 сортів картоплі німецької, голландської, французької та української селекції. Також на полях презентували дослідні ділянки, оброблені ЗЗР компанії Bayer, продемонстрували у роботі кормозбиральні комбайни від AVR та Grimme та перше в Україні “шоу самохідних обприскувачів”, де аграрії змогли побачити і порівняти переваги представлених на ринку України обприскувачів від Berthoud, Househam, Boguslav, Horsh.