Статті

20-08-2013

Українські картоплярі вперше відсвяткували Національний День Картоплі

Фермери змогли ознайомитися з найкращими сортами картоплі голландської та української селекції

Близько двохсот картоплярів відсвяткували перший Національний День Картоплі 16-го серпня в с. Семиполки (Київська обл.). Серед учасників були провідні виробники картоплі, представники підприємств по переробці, постачальники спеціалізованої техніки, засобів захисту рослин та добрив. Захід організували компанії "ДИКУН" та "Агріко Україна" спільно з Українською асоціацією виробників картоплі (УАВК).

Почесним гостем свята був Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Кейс Кломпенхауер. У своїй промові на урочистому відкритті заходу він наголосив, що Україна має великий потенціал у вирощуванні картоплі, а в українських фермерів є можливість вийти на нові ринки:

«Нідерланди є лідером по експорту насіннєвої картоплі та сільгосппродукції в цілому. Основа нашого успіху — інновації та співпраця між компаніями. Наш агробізнес шукає можливості розширюватись та розвиватись. Ми пропонуємо прості та практичні технології. В Україні дуже працьовиті люди, багаті чорноземи, тому в нашої співпраці хороші перспективи.»

День картоплі розпочався із виступів провідних експертів, які звітували про стан ринку картоплі, перспективи галузі на найближчий рік та проблеми, з якими зіткнулись вітчизняні виробники. Неодноразово наголошувалося, що картопля була і залишатиметься однією із головних стратегічних сільськогосподарських культур як в Україні, так і в світі.

Після обговорення виступів учасники свята відвідали науково-дослідні ділянки, де їм презентували 18 сортів картоплі голландської селекції від компанії «Агріко» та 7 української селекції Інституту картоплярства НААН України. Спеціалісти компанії «Агріко Україна» та Інституту розповіли про характеристики різних сортів, технології їх вирощування та особливості зберігання.

Згодом картоплярів запросили на майстер-класи з хімічного захисту посадкових площ картоплі, а також післязбиральної доробки, зберігання та удобрення. Майстер-класи проводили фахівці компаній Syngenta, Grimme, AgroVent та Yara Після прослуховування лекцій та екскурсії по сховищу ТОВ «Укркартопля» місткістю 10 тис.т., учасників запросили до святкового фуршет, де проводилась дегустація смачних картопляних страв.

Завершився Національний день картоплі відкритим засіданням Української асоціації виробників картоплі, на якому фермери обговорювали найбільш болючі проблеми галузі. Найбільш дискусійною була проблема ціноутворення..

Додамо, що Україна займає 3-тє місце по споживанню картоплі у світі. Кожен українець у середньому споживає близько 132 кг цього продукту в рік. Загалом картопля займає четверте місце у світі за об’ємами вирощування (після рису пшениці та кукурудзи). В Україні в 2012-му році зібрали 23250,2 тис. т картоплі на площі 1440 тис. га при врожайності 16,1 т/га. При цьому, середня врожайність картоплі на полях компанії «Агріко Україна» в залежності від сорту коливається межах від 40 до 45 тон з гектару.

Фото:
http://st.dgc.com.ua/dl/post-release.zip