Статті

09-12-2020

Вплив Філазоніту на врожайність кукурудзи при Фузаріозному захворюванні

Однією з головних цілей Технології Філазоніту, при використанні спеціально підібраних бактеріальних штамів, є мобілізація поживних речовин ґрунту для забезпечення їхньої доступності для рослини. Ще одна важлива мета при використанні цих ґрунтових бактерій – це поліпшення або відновлення грунтового життя біологічно чистим та екологічно безпечним методом, щоб ґрунти могли бути використані у довгостроковій та стійкій перспективі для отримання якісної їжі чи кормів.

Очікування фермерами збільшення врожайності є зрозумілим. Зростання урожайності – одна з «додаткових» переваг, але це не єдина і не завжди головна мета. Використання цих бактеріальних добрив дозволяє рослинам досягати більш високої урожайності і водночас підвищує безпеку урожаю.


ВПЛИВ ФІЛАЗОНІТУ НА ФУЗАРІОЗ

Фузаріоз – це грибкове захворювання, яке виникає в стадії розвитку рослин (особливо при різкій зміні температури (потеплінні) і при великій кількості опадів). Грибок заражає рослину, генерує негативний вплив на життєдіяльність рослин, і цим самим зменшує кількість і якість продукції.

Грибкові захворювання можуть розвиватися тільки на ослаблених рослинах, які не в змозі протистояти засвоєнню солей важких металів. Цей процес відбувається в ґрунтах з недостатнім бактеріальним середовищем через пошкоджені кореневі рецептори. З відновленням у ґрунті бактеріального середовища відновлюються і кореневі рецептори, що не дає змогу засвоєнню солей важких металів рослиною, цим самим запобігає зараженню фузаріозом.

Захворювання виникає не тільки на вегетуючих рослинах, а ще й на рослинних рештках, які замість розкладу загнивають. Цей несприятливий біологічний процес можна запобігти (повернути) завдяки використанню ФІЛАЗОНІТ біодеструктора, так як за його допомогою розкладені рослинні рештки не служать живильним середовищем для вірусів, шкідників та іншим хворобам.


Протягом багатьох років проводили експерименти за допомогою технології Філазоніт.

Наші угорські партнери в польових експериментах, проведених у 2016 та 2017 роках у Ботанічному саду сільськогосподарського інституту Угорської академії наук (в місті Мартонвашар, Угорщина), заразили двома видами фузарію (F. verticillioides. F. graminearum) при комбінованій обробці насіння кукурудзи та протестували ефект відновлювального препарату на ґрунт.

Маль. 1. Середня врожайність (т / га) невеликих ділянок на обстеженій обробці кукурудзи
I. контроль (необроблені) (K), II. бактеріальне добриво (K+Філ.), III. F. verticillioides (FV), IV. F. verticillioides + бактеріальне добриво (FV+Філ.), V. F. graminearum (FG), VI. F. graminearum + бактеріальне добриво (FG+Філ.).

*

У 2016 році урожайність на необроблених контрольних ділянках становила 9,5 тонн з гектара, врожайність на оброблених ділянках інокулянтом ґрунту Філазоніт перевищила на 1 т більше (10,54 т/га, Маль. 1.).

У випадку з полями, зараженими двома видами фузарію помітно , що ділянки, оброблені бактеріальними добривами Філазоніт, також давали на 1 т більше врожаю (на гектар) порівняно із середнім урожаєм ділянок, заражених Fusarium verticillioides.

Ділянки, заражені Fusarium graminearum, зазнали значного стресу через ураження грибками, і в цьому випадку приріст на ділянках, оброблених бактеріальним препаратом, становила 0,1 тонни.

Результати були схожі у 2017 році. Порівняно із середньою врожайністю контрольних ділянок, оброблені бактеріальним добривом ділянки також показали збільшення врожайності понад 1 т. Порівняно із середнім показником ділянок, заражених двома видами фузарію, в цьому році збільшення врожайності на гектар на ділянках, оброблених бактеріями, становила близько 1 т.

Результати досліджень, представлені тут, підтверджують нашу думку про те, що бактеріальні добрива є не лише незамінним інструментом для сталого, екологічно чистого сільського господарства, але крім багатьох позитивних ефектів, допомагає досягти очікуваних економічних результатів.

Офіційні акти та звіти проведених дослідів


По вопросу приобретения препаратов Филазонит обращайтесь 
по т. (097) 072-48-08