Статті

21-01-2015

Прес-анонс

Фахівці визнають, що аграрний бізнес наразі залишається занадто зарегульованим. Понад усе від надмірної опіки з боку контролюючих органів потерпає мале та середнє підприємництво, яке покликане максимально сприяти розвитку сільських територій. Через бюрократичні перепони та інші причини організаційного та законодавчого характеру не завжди швидко та успішно вирішуються питання й господарств, які обробляють по кілька десятків тисяч гектарів, а часом і значно більші земельні площі.

Наявна ситуація непокоїть сільгоспвиробників і представників нової влади, адже в умовах триваючої економічної кризи, яка призвела до суттєвого спаду обсягів виробництва практично в усіх стратегічно важливих секторах національної економіки, тільки аграрна галузь продовжує працювати стабільно. Вона не лише забезпечує країні продовольчу безпеку, а й впевнено поводиться на зовнішніх ринках, щороку посилює на них свої позиції.

Отож, твердять експерти, не можна й надалі тримати вітчизняний АПК у закріпаченому стані. Сьогодні, як ніколи, особливої гостроти набуває питання щодо необхідності формування дерегулятивної політики та її якнайскорішого втілення в життя. Тільки такий підхід, що посилить бізнесову самостійність, а відтак, і ініціативу, спроможний дати новий поштовх до подальшого розвитку українського сільського господарства.

З яких компонентів складатиметься і як реалізовуватиметься сучасна аграрна дерегуляція? Про це йтиметься під час чергового засідання Національного прес-клубу з аграрних та земельних питань, яке проходитиме у форматі круглого столу.

Дата проведення засідання: 23 січня 2015 року. Початок роботи: о 10.00 год. Місце проведення: інформаційне агентство «Укрінформ» (м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16, другий поверх)

Тема засідання:

Якою уряду і аграрній спільноті бачиться нова регуляторна політика в аграрній сфері і наскільки успішною вона виявиться?

До участі в засіданні в якості доповідачів запрошені:

Олексій ПАВЛЕНКО, Міністр аграрної політики та продовольства України;

Володимир ЛАПА, Заступник міністра аграрної політики та продовольства;

Тарас КУТОВИЙ, Народний депутат України, заступник голови депутатської фракції Партії "Блок Петра Порошенка";

Іван МІРОШНІЧЕНКО, Народний депутат України, член депутатської фракції Політичної партії "Об'єднання "Самопоміч";

Леонід КОЗАЧЕНКО, Народний депутат України, член депутатської фракції Партії "Блок Петра Порошенка";

Олександр ЖЕМОЙДА, Виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу;

Олександр ЯРОСЛАВСЬКИЙ, Заступник генерального директора Української аграрної конфедерації;

Мар’ян ЗАБЛОЦЬКИЙ, Аналітик Української аграрної асоціації;

Олег ПРОЦЕНКО, Проектний менеджер ГО "Легкий Бізнес";

Денис СОБОЛЕВ, Менеджер з питань стратегічного розвитку Американської торговельної палати в Україні;

Геннадій НОВІКОВ, Голова Аграрного союзу України;

Микола ПУГАЧОВ, Заступник директора ННЦ "Інститут аграрної економіки";

Олена БОРОДІНА, Завідувач відділу економіки і політики аграрних перетворень ДУ "Інститут економіки та прогнозування" НАН України.

До обговорення пропонуються такі питання:

 для чого потрібна аграрна дерегуляція;

 наскільки дієвою може виявитися нова регуляторна політика, здійснювана в аграрній сфері;

 якого законодавчого підкріплення потребує сучасна аграрна дерегуляція;

 чи легко буде запровадити нову регуляторну політику з огляду на опір, який їй може чинити сформований у попередні роки і добре організований клас управлінських бюрократів;

 чи готове Міністерство аграрної політики та продовольства, Держземагентство та інші регулятори аграрного та земельного ринків передати частину своїх контрольних функції громадським організаціям, які опікуються сільгоспвиробництвом;

 як повинні співпрацювати Міністерство аграрної політики та продовольства, Держземагентство та інші органи влади з громадськими організаціями у питаннях регулювання аграрних відносин;

 якою мірою нова аграрна регуляторна політика враховує вітчизняні реалії та закордонний досвід;

 коли українські сільгоспвиробники реально відчують на собі результати дерегуляції?

Про прес-клуб

Національний прес-клуб з аграрних та земельних питань створений при Українському освітньому центрі реформ (УОЦР), який у грудні 2012 року розпочав широкомасштабну інформаційну кампанію на підтримку земельної реформи в Україні. Ця робота здійснюється в рамках діяльності Проекту USAID «АгроІнвест». До участі в своїх щомісячних засіданнях Прес-клуб запрошує провідних вітчизняних та закордонних експертів із земельних питань.

Додаткову інформацію про чергове засідання Національного прес-клубу з аграрних та земельних питань можуть надати за телефонами: (044) 490 69 88,(067) 507 63 39