Статті

10-07-2013

Прес-анонс

 

Нещодавно до обговорення українською громадськістю було запропоновано урядовий проект закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», який покликаний посприяти прискореному формуванню в Україні прозорого земельного ринку. Його розробники впевнені, що закладені в документі ідеї та механізми їх реалізації сприятимуть виконанню цього стратегічного завдання. На думку авторів, у проекті закону містяться положення, покликані надійно захищати інтереси власників та користувачів земельних ділянок, забезпечувати стале землекористування, раціональне та ефективне використання земель, унеможливлювати спекулятивні операції та монополізацію земель сільськогосподарського призначення.

Разом із тим, ряд норм законопроекту виявилися дискусійними. Так, деякі фахівці занепокоєні істотним обмеженням прав та можливостей, які передбачають придбання земельних ділянок, встановленням мінімального терміну оренди землі тощо.

Якою мірою нинішній проект закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» задовольняє потреби українського суспільства і які зміни могли б посприяти тому, щоб він задовольняв ці потреби більшою мірою? Про це йтиметься під час чергового засідання Національного прес-клубу з аграрних та земельних питань.

 

Дата проведення засідання: 12 липня. Початок роботи: о 10.00 год. Місце проведення: інформаційне агентство «Укрінформ» (м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16, другий поверх)

 

Тема засідання:

Яким має бути закон «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», щоб земельний ринок максимально сприяв розвитку українського АПК?

 

Доповідачі:

Світлана СКОСИРСЬКА, голова правління Державного земельного банку;

Євген БЕРДНІКОВ,заступник голови Державного агентства земельних ресурсів України;

Леонід КОЗАЧЕНКО, президент Української аграрної конфедерації;

Володимир ЛАПА, генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу;

Павло КУЛИНИЧ, головний юридичний радник Проекту USAID «АгроІнвест»;

Андрій КОШИЛЬ, директор Ресурсного центру з прав на землю, президент Асоціації «Земельна спілка України»;

Микола МИРКЕВИЧ, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України;

Любов МОЛДАВАН, генеральний директор Центру аграрних реформ.

 

До обговорення пропонуються такі питання:

  • якою має бути роль держави та Державного земельного банку у формуванні та реалізації національної політики у сфері обігу земель сільськогосподарського призначення;

  • чи доцільно закріплювати мінімальні норми зайнятості населення на одиницю площі сільськогосподарських угідь, як це передбачено урядовим законопроектом «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», чи сприятиме це посиленню ринкових відносин в АПК;

  • чи потрібно запроваджувати мінімальний термін оренди земель;

  • кому слід надати право купівлі земельної ділянки;

  • які вимоги доцільно висувати до громадян України, котрі планують придбання земельної ділянки;

  • хто має надавати дозвіл на придбання земельних ділянок: центральний органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної земельної політики у сфері земельних відносин, чи місцеві органи влади;

  • які норми мають бути включені до закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», щоб він сприяв детінізації та демонополізації земельного ринку, зменшенню рівня корупції у сфері земельних відносин.

 

Про прес-клуб

Національний прес-клуб з аграрних та земельних питань створено при Українському освітньому центрі реформ (УОЦР), який у грудні 2012 року розпочав широкомасштабну інформаційну кампанію на підтримку земельної реформи в Україні. Ця робота здійснюється в рамках діяльності Проекту USAID «АгроІнвест». До участі в своїх щомісячних засіданнях Прес-клуб запрошує провідних вітчизняних та закордонних експертів із земельних питань.

 

 

Додаткову інформацію про чергове засідання Національного прес-клубу з аграрних та земельних питань можуть надати за телефонами:(044) 490 69 88,(067) 507-63-39, (067) 243-63-55