Статті

25-01-2013

Звіт про роботу проекту « Зелений дім» ( самий кращий проект по соціальному підприємництву в Україні ) .

Йде п’ятий рік проекту « Зелений дім « ,тобто завершальний рік і можна вже підвести підсумки роботи за ці роки . Цей проект виходить за рамки і законів України і мене інколи не розуміють як нам вдалося досягнути таких успіхів . Сьогодні наш проект входить в п’ять кращих проектів по Україні з соціального підприємництва і в десять кращих по сільському господарству . Але є в нього і сильні і слабкі сторони.

Але спочатку історія цього проекту , а саме як він починався . Зараз до нас часто приїжджають делегації з Голландії і вважають , що цей проект започаткував агроном Клаас Плас . Деякі угорські фонди вже пробують помагати родинам і вважають, що цю ідею принесли голландці . Але це не так, тому що голландці принесли технологію , але не було бажання об’єднати голландські технології і благодійництво і той досвід, який був на Закарпатті за часів Австро – Угорщини . Тобто цей проект є результатом сучасних технологій , недосконалого українського законодавства і історії Закарпаття .

Проект « Зелений дім» я починав писати в 2006 році і називався він в першій редакції « Проект Роза» . Чому саме рози були в першому варіанті проекту ?

Сам дорадчий центр Терра Деї був створений в лютому 2003 року для передання досвіду від голландських радників до Закарпатської області . Вони навчили наших спеціалістів, як на невеликих ділянках землі можна отримувати прибуток і кормити родини. Але проект мав закінчитися в 2007 році і це означало закриття нашого фонду . Була одна можливість продовжити проект але голландці хотіли бачити не лише навчання ,а й результати навчання . А кооператив ,який мав давати дохід , не приносив дохід .

Щось треба було придумати нове ,але що ніхто не знав . На 2006 рік кооператив « Авігаїл» робив теплиці для жителів області і ці теплиці приносили гарний дохід людям . Тоді це було досить новим явищем на Закарпатті і перші теплиці давали дуже великий дохід тим , хто вирощував овочі . Але не ці теплиці служили прикладом для написання проекту , так як ми знаємо психологію сільських виробників . Вони не говорили про те ,скільки дає така теплиця доходу в рік , а по освіті я не агроном і не розумів тонкощів цієї справи . На 2006 рік я не мав інформації про те ,скільки може дати теплиця з овочами . Але я знав ,скільки може дати проста , непрофесійна, без опалення теплиця з розами . Мій батько посадив рози в одну маленьку теплицю розміром 3,5 х7 метрів і ця теплиця давала йому почти ще одну пенсію на протязі сезону . І мені прийшла думка, якщо рози дають такий дохід то чому не дати ці теплиці багатодітним родинам , щоб вони отримували такий же дохід . Саме ця маленька теплиця почала великий проект, а не ті професійні теплиці, технології виготовлення яких і обігрів , приніс Клаас . І так почалася концепція проекту « Проект роза» ,який я почав писати в 2006 році .

В рамках проекту постали такі питання :

Від кого отримати допомогу ?

Кому надати цю допомогу ?

В якій формі дати цю допомогу ?

Над першим питанням ми працюємо постійно і шукаємо кошти де лише можливо , не шукаємо лише в бюджеті держави .

На друге питання ми також дали відповідь. Допомагати треба або дітям або пенсіонерам , по яким найбільше б’є нестача грошей і криза . Але пенсіонери отримують пенсію, а якщо батько або мати в багатодітній сім’ї не працюють і не можуть принести довідку про доходи , то і допомогу вони не можуть отримати від держави . І тому їм треба або йти красти або помирати, якщо не знайдуть роботу .

Тому ми вирішили, що треба допомагати багатодітним сім’ям .

Над третім питанням ми працювали найбільше . Були варіанти надання інкубатора , але там проблема з придбанням яєць . Потім були інші варіанти . Але було прийняте рішення , що найкраще – надати теплицю для вирощування ранніх овочів . Тобто – допомога у виді засобів для виробництва .

Крім надання теплиці, за кожною сім’єю закріплюється спеціаліст , що буде допомагати як виростити урожай , так і продати його .Це дуже важливий елемент , так як в процесі виробництва та збуту виникає тисячі питань і вся робота може бути марною.

По ходу виникло питання , надавати безкоштовно допомогу і чи давати гроші?

Виконуючи не один проект до цього , наприклад по розведенню кіз ( „ Хайфер”) , ми зробили висновок , дарити не можна .Даровані труби будуть здані на металолом і не буде мотивації для посадки , вирощування та збуту овочів . А теплиця окупляється за один рік , якщо не враховувати труд самих членів .Дароване не ціниться і розробили схему, що сім”я повертає кошти за побудову теплиці рівними частинами на протязі трьох років , а всі послуги спеціалістів ми надаємо безкоштовно . Договір про повернення коштів змушує отримувати дохід і добре дисциплінує . Багатодітні часто мають психологію, що їм мають все надати безкоштовно ,тобто дарити .

І ще один важливий принцип – не давати кошти в руки готівкою . Треба насіння , купимо насіння. Треба торф , купимо торф , але кошти не даємо в руки .

Саме важче поміняти психологію , не проси , а заробляй .

І коли ми розробили цей проект , то голландський фонд Dorcas погодився профінансувати цей проект , враховуючи його соціальне значення і те , що діти не будуть на вулиці , а працювати в теплиці , збільшуючи доходи та будуть привчатися до роботи .

Якщо набувачі допомоги повертають допомогу за два роки , то ми будемо надавати котли для обігріву теплиці .

Третій етап – створення громадської організації чи кооперативу для багатодітних сімей . Вони можуть самі писати проекти і отримувати кошти без нас . Навіть поміняти плівку чи купити добрива їм вигідніше разом . Так в Доброні вже створено кооператив ,куди входять і багатодітні родини . Але про результати роботи говорити ще зарано . Ми надали в цей кооператив офісну техніку , профінансували заробітну плату бухгалтера , дали кошти на навчання виробників . Саме так допомагає Польща своїм кооперативам .

Але зараз проект називається «Зелений дім « і чому так сталося ?

Коли стали будуватися теплиці , то виникло питання консультації по квітам . У нас не було таких спеціалістів , так як вони дають поради по овочам . На жаль, ті хто вирощує квіти, відмовилися давати родинам консультації .

Крім того , якщо за ранніми овочами в село приїжджають самі продавці , то квіти треба збувати самим на базарі . І це проблема , де не має великих міст , де багато населення . Технологічно . квіти більше проходять обробок , чим овочі . Технологія більш складна .

Після довгих консультацій , я прийняв рішення про те, що ми будемо садити не квіти ,а овочі . Тоді якраз відкривалися консервні завади в Фанчикові , Перехресті і був ринок збуту , а це головне в сільському господарстві .

Наші голландські партнери негативно прийняли наше рішення , вони навіть хотіли припинити фінансування . Але життя показало , що ми були праві . Аналогічний проект нашому в Румунії по лілеям не дав тих результатів , що показали ми .

Так проект Роза став проект « Зелений дім « .

Результати роботи проекту :

При плані встановлення 40 теплиць за 5 років ми встановили 70 теплиць іще можливо встановимо 2-3 до кінця року .

Було надано близько 20 комп’ютерів, щоб родини могли вчитися через Інтернет

Через три роки в Україні буде працювати три проекти такого типу

Проект поділив всі сім’ї на три групи

1 Заможні сім’ї ,які мали досвід роботи в сільському господарстві і мали інші джерела доходів . Так як в перший рік ми боялися неповернення коштів . то вимушені були шукати різні родини. З цією категорією у нас практично не має проблем і ми їм допомагаємо найменше .

2 Сім’ї , які не заможні ,але дуже працьовиті . Ці люди практично виконували всі поради наших спеціалістів і мають проблеми технології і збуту . Саме ці сім’ї становлять основну частину утримувачів нашої допомоги. Допомагаємо порадами і всім ,чим можемо .

3 Сім’ї, де чоловік любить випити . Тут жінки підписували угоди і взяли на себе всю відповідальність . З цими сім’ями найбільше проблем . Інколи опускалися руки . Саме тяжче змінити психологію цих людей на „Не проси , а заробляй”

Дуже сильно вплинула криза на наші родини. Хто мав кредити в банку , то поніс гроші в банк , а не

На протязі роботи проекту нам допомагали :

1 Головний спонсор – Доркас

2 Фонд « Відродження «або фонд Сороса - матеріали на 5 теплиць

3 Фонд малих грантів при Посольстві Німеччини в Україні – кошти на 3 теплиці

4 Szulofold фонд зараз Bethelen Gabor – кошти на навчання фермерів

5 Уряд Угорщини – 4 теплиці

6 Міністерство розвитку територій – кошти на навчання виробників

А саме головне родини вже допомагали своїм сусідам , коли вертали кошти за теплиці. В 2011 році повернуті кошти за теплиці склали 270 000 гривень .

70 теплиць це приблизно 105 робочих місць створено нашими силами .

Як це нам вдалося ? Тяжкою роботою працівників фонду , родин і дякуючи коштам спонсорів . Ми економили на власних заробітних платах , щоб поставити більше теплиць . Хоча і в цьому є деякі недоліки .

На жаль , часто не знаєш що зробити – поставити 8 теплиць і дати насіння , капельницю , добрива чи поставити просто 10 теплиць . Тобто часто якість ми замінювали кількістю і це не зовсім правильно . Але що ми можемо зробити ,якщо у нас стільки заяв, що ми не встигнемо зробити ці теплиці за наступні три роки ? На жаль , ми не можемо зробити ту роботу , що має робити держава . У всьому світі село підтримує держава , так як це велика проблема і потребує великих коштів . На жаль, Україна не дає таких дотацій ,як Європейський Союз .

В цьому році проект Зелений дім закінчується і ми повідомляємо , що прийом заяв на теплиці фондом Терра Деї не буде здійснюватися . Це не закінчення роботи ,а лише невелика перерва . Нам треба розробити концепцію нового проекту , вивчити помилки і отримати рішення про фінансування на наступні п’ять років . Рішення ми отримаємо в кінці року і напишемо оголошення про це . Можливо , будуть зміни . Зараз ми працюємо над тим , щоб розширити перелік того , що ми можемо дати . Але про це ми напишемо лише тоді, як буде прийняте нове рішення.

Саме головне досягнення проекту , що фактично наш фонд створив велику родину з 70 сімей . Наші сім'ї учать одне одного , допомагають одне одному . Особливо в селах , де є декілька сімей . Зелений дім це не проект, а ціла родина , що об’єднує всю область :

Берегівський район – 15 родин , Мукачівський – 2, Виноградівський -40,Ужгородський 13

Хоча проект я писав для двох районів – Берегівського та Виноградівського , зараз він працює ще в двох районах . На жаль, мешканцям Іршавського району ми відмовляємо через те , що не має коштів і не має радника в цьому районі.

Це була важка робота , але ми її зробили . Завершити статтю хочу словами матері Терези Калькутьскої , так як вони дуже добре описують нашу роботу :

Люди бувають не розумними , не логічними , егоїстами, але все рівно вибачайте їм .

Якщо Ви зробили добро, а люди звинуватили Вас в тайних ,корисних бажаннях , все рівно робіть добро .

Якщо Ви досягли успіхів , то у Вас може з’явитися багато фальшивих друзів і настояних ворогів , все рівно добивайтеся успіхів.

Якщо Ви чесні і відкриті , то люди будуть обманювати Вас , все рівно будьте чесними і відкритими

Все , що Ви будували роками, може буде знищене в одну мить, все рівно будуйте

Якщо Ви знайшли щастя , Вам будуть заздрити , все рівно будьте щасливими .

Добро ,яке Ви зробили сьогодні , завтра люди забудуть ,все рівно робіть добро.

Поділіться з людьми найкращими і хоча цього їм ніколи не буде досить , все рівно діліться з ними найкращим

В кінці кінців ,Ви самі зрозумієте , що все це між Вами і Богом .

З повагою, директор Терра Деї Омельченко О. www.terradei.org.ua

 

http://www.civicua.org/news/view.html?q=1642653

http://www.civicua.org/news/view.html?q=1672947

http://civicua.org/news/view.html?q=1744253 b-2011

http://www.civicua.org/news/view.html?q=1748835

http://www.ukraine3000.org.ua/news/8223.html

http://conference.expert.ua/conferences/vi-mezhdunarodnaya-konferentsiya-sotsialnaya-otvetstvennost-biznesa-investitsii-v-budushhee.html

http://www.civicua.org/news/view.html?q=1674225

http://prozora.eu/login/confirm.php?data=uB25wlh11s440yC/sasha

http://prozora.eu/user/view.php?id=34&course=3

 

http://www.civicua.org/news/view.html?q=1702045

http://civicua.org/news/view.html?q=1721797

http://www.civicua.org/news/view.html?q=1821747

http://www.civicua.org/news/view.html?q=1829329 нуо

http://www.civicua.org/news/view.html?q=1831333 5 р

http://www.civicua.org/news/view.html?q=1864815 стр

http://www.civicua.org/news/view.html?q=1925772 lublin

http://www.civicua.org/news/view.html?q=1945058 podarki na Rizdvo

http://www.nb-forum.ru/interesting/columns/chto-schitat-sotsialnym-predprinimatelstvom.html

http://www.nb-forum.ru/interesting/columns/len-i-poproshaynichestvo-glavnye-vragi-sotsialnogo-predprinimatelstva.html

http://www.greenpatrol.ru/ecomap/okrugunit/singlenews/?id=60097&category=4016

http://terradei.org.ua/index.php/reprojects/50-project

http://www.terradei.org.ua/hun/index.php/palyazatok/47-greenhouse

http://kerteszetesszoleszet.hu/hu/irasok/nem-kerni-kell-hanem-megkeresni

http://wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/791903.html.

https://dl.dropbox.com/u/51763430/UM%20Lublin/KIEW_katalog_8h.pdf

www.terradei.org.ua

http://minagro.gov.ua/page/?n=9883

http://www.civicua.org/news/view.html?q=1771978 kisvarda

http://www.vinnichina.inf.ua/Archive/2012/n18.pdf

http://karpataljalap.net/cikkek/2012-03-16/helyzetbe-kell-hozni-a-kis-es-ostermeloket.php

http://barathegyisegitokutya.hu/kapcsolat