Статті

14-07-2015

Прес-анонс

 

 

У вересні набувають чинності статті Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Він належить до числа євроінтеграційних, бо запроваджує ті самі принципи та підходи до безпечності та якості харчових продуктів, які діють у країнах Євросоюзу.

 

Закон містить чимало принципових положень. Одне з них: відповідальність за безпечність та якість харчових продуктів покладається на їх виробників та реалізаторів. Проте, як доводить практика, вони про законодавчі новації переважно не знають або не надають їм важливого значення і тому не поспішають з їх упровадженням.

 

Тож виникає цілком слушне запитання – чи запрацює з 20 вересня на повну міру згаданий закон? Про це йтиметься підчасчерговогозасіданняНаціональногопрес-клубузаграрнихтаземельнихпитань, якепроходитимеуформатіпрес-конференції.

 

Дата проведення засідання: 16 липня 2015 року. Початок роботи: о 10.00 год. Місце проведення: інформаційне агентство «Укрінформ» (м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16, другий поверх)

 

Тема засідання:

Чи готові українські сільгоспвиробники до введення в дію з 20 вересня 2015 року Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»?

 

 

До участі в засіданні в якості доповідачів запрошені:

Володимир ЛАПА, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України;

Сергій ГЛУЩЕНКО, голова Держслужби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів;

Яна ДОБІДОВСЬКА, заступник керівника Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні»;

Катерина ОНУЛ, радник з питань харчового законодавства Проекту IFC «Інвестиційний клімат в аграрному секторі України»;

Артур ЛОЗА, президент Асоціації свинарів України;

Олег ЮХНОВСЬКИЙ, голова Комітету підприємців АПК Торгово-промислової палати України;

Геннадій КУЗНЄЦОВ, голова правління Ліги виробників харчових продуктів;

Микола ГРИЦЕНКО, керівник напряму «Розвиток ринкової інфраструктури» Проекту USAID «АгроІнвест»

 

До обговорення пропонуються такі питання:

  • що знаменує собою набрання чинності Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» – захист споживачів чи додаткові клопоти для виробників харчових продуктів;

  • які принципові відмінності норм нового «харчового» закону від нині діючого в частині розмежування відповідальності за потрапляння на ринок небезпечних продуктів;

  • збільшує чи зменшує новий закон регуляторне навантаження на виробників;

  • чи готові виробники до обов’язкового впровадження системи управління безпечності харчових продуктів на принципах HACCP;

  • система HACCP – це рятувальний жилет для харчового бізнесу чи пудові гирі на його ногах;

  • для чого і кому потрібне обов’язкове впровадження системи простежуваності за принципом «крок назад, крок вперед»;

  • чи витримає харчовий бізнес додаткові фінансові навантаження для впровадження норм закону і як такі додаткові витрати вплинуть на його ефективність;

  • експлуатаційний дозвіл – для чого він потрібен, які умови його отримання, який орган буде його видавати і якою буде його ціна для виробника;

  • якою буде система контролю за виконанням норм харчового закону та відповідальність за їх невиконання;

  • які інші законодавчі акти уже прийняті та ще необхідно прийняти для впровадження європейської практики безпечності харчових продуктів. Яких інших новел чекати вітчизняному харчовому бізнесу.

 

 

Про прес-клуб

Національнийпрес-клубзаграрнихтаземельнихпитаньстворенийприУкраїнськомуосвітньомуцентріреформ (УОЦР), якийугрудні 2012 рокурозпочавширокомасштабнуінформаційнукампаніюнапідтримкуземельноїреформивУкраїні. ЦяроботаздійснюєтьсяврамкахдіяльностіПроекту USAID «АгроІнвест». ДоучастівсвоїхщомісячнихзасіданняхПрес-клубзапрошуєпровіднихвітчизнянихтазакордоннихекспертівізземельнихпитань.

 

 

Додаткову інформацію про чергове засідання Національного прес-клубу з аграрних та земельних питань можуть надати за телефонами: (044) 490 69 88,(067) 507 63 39.