Статті

17-12-2019

Екологія + економіка: нове ливарне виробництво зробить повітря Запорізького краю чистішим

 

На підприємстві «Завод Двигун» (Запорізька обл.) запущений новий цех відцентрового лиття, в якому будуть виплавлятися чавунні поршні для тракторів, комбайнів і вантажівок. З початку грудня-2019 на заводі додатково працюють 2 печі - ІСТ-065 і ІЧТ-1,0. Але незвичність ситуації в тому, що збільшення виплавки чавуну не приведе до екологічних проблем для місцевих жителів - навпаки, повітря на Північному Переїзді (так називається район міста, де і знаходиться виробництво заводу) стане чистіше, ніж було до того. Причин тому декілька.

Запорізька область - промислово-розвинений регіон нашої країни, і екологічні питання для краю перебувають не на останньому місці. Але останні події показують, що в Україні цілком можна поєднувати економічний розвиток і турботу про здоров'я громадян. Відтепер можна розраховувати, що екологічна ситуація в Мелітополі, поруч з яким розташовано підприємство, стане краще, оскільки новий цех відсунутий майже на 700 метрів від прилеглих житлових будинків, і велика частина чавунного лиття «Завод Двигун» відтепер буде проводитися саме в цьому, найбільш віддаленому від житлових кварталів, цеху.

Друга причина, чому повітря в промисловому регіоні стане чистіше, пов'язана з використанням фільтрів і 30-метрової труби для викиду відпрацьованих газів високо в атмосферу. Як сказав директор ПП «Завод Двигун» Вадим Островерх, раніше на цьому місці знаходилася котельна, яка спалювала мазут і забезпечувала теплом прилеглі райони міста Мелітополя.

«Ми реконструювали цю котельню і використовуємо тепер для виробництва, - сказав Вадим Островерх. - Перед початком робіт була проведена екологічна оцінка впливу даного проекту на навколишнє природне середовище - з урахуванням географічних та кліматичних особливостей нашого регіону. Для Мелітополя характерні часті штилі або дуже слабкі подихи вітру, при яких спостерігається застій повітря у землі. Але використання фільтрів і 30-метрової труби для викиду газів і диму високо в атмосферу призведе до того, що вже не буде застою повітря і накопичення забруднюючих речовин у поверхні землі. З боку екологів наш проект отримав високу оцінку. Цей процес - спочатку погоджень з екологами, а потім і реконструкції приміщень та труби - зайняв кілька років, але ми, нарешті, змогли реалізувати перший етап цього проекту. Питання екології для нас дуже важливі, і ми раді, що можемо вирішити їх одним рішенням».