Статті

26-03-2021

Які перспективи вирощування лавандового поля в Україні?

Лаванда – чарівна рослина, що асоціюється з неймовірним ароматом та користю. Її вирощують у багатьох країнах. В нашій державі чимало лаванди росло в Криму, але після його анексії ця ніша стала порожньою. Тому для розвитку власного бізнесу лавандове поле є чудовою ідеєю.  Лавандова Мануфактура – яскравий приклад того, як можна в умовах помірного клімату успішно розвивати таку справу.

Чому так вигідно вирощувати лаванду?

Вишукана лаванда – це важливий компонент для косметичної, фармацевтичної, харчової промисловості.  І рентабельність такого бізнесу надзвичайно висока. Адже вважається, що з 1 га лавандового поля можна заробити до 8000 євро. І з кожним роком прибутки будуть збільшуватись. Тому реально отримати навіть 10000 доларів з га. Головне, це правильно спланувати все і зробити хороший бізнес-план.

Лаванда – не така вже й примхлива рослина. Проте вона любить тепло. Тому все ж звертайте увагу на кліматичні особливості вашої місцевості, на зими. І правильно підбирайте сорти, адже є спеціальні зимостійкі. Рослина висаджується один раз і далі може розмножуватися самосівом. Багато хто вважає її ідеальною, адже один раз посіяв і  - намагаєшся заробити.

Звісно, лаванда потребує догляду, поливу. Проте лише молоденькі кущики дуже хочуть «пити», в майбутньому вона все менше вимагатиме вологи. Важливо, аби лавандове поле не підтоплювалося, бо тоді квіти будуть підгнивати.

Якщо ви вирішили вперше посадити лаванду, то підберіть невеликий клаптик землі, приблизно 1 гектар або навіть трішки менше. Тоді вам будуть необхідні саджанці лаванди. Якщо будете використовувати дистанцію при посадці 40см між кущами і 140см між рядами, то вам необхіднл18000 саджанців. Ціна за один саджанець -  приблизно 0,3-0,8 доларів в залежності від кількості та віку саджанців . Звісно, машинне висаджування – це прекрасно. І за 2 дні можна наповнити 1 гектар новою лавандою. Але ціна на устаткування доволі висока. Тому можна просто власною сімєю висадити приблизно за 4-6 днів 1 гектар поля. Це буде економніше.

Врожайність лаванди досить висока – приблизно 70 ц з га. І з одного гектару за хороших умов можна зібрати до 90 кг ефірної олії. Її оптова ціна - 200 євро за 1 літр, а от роздрібна – 300 євро. Для того аби продати уроздріб, варто мати спеціальні дозвільні документи. Для оптової торгівлі вони не потрібні, бо компанії самі перевірять ваш продукт. Натуральна олія лаванди – це цінний компонент, який має високу вартість завжди, і при цьому ціна зростає. Тому вигода очевидна.

Важливо, що при цьому, ви отримуєте і інші «побічні» продукти. Наприклад гідролат (тонік ) лаванди. Він користується шаленою популярністю, адже  це прекрасний косметичний засіб. Це - ароматна вода, що має попит серед споживачів. Ціни за одну пляшечку не дуже високі, приблизно 150 гривень. Але це є лише додатковий спосіб заробітку, тому така вартість досить непогана.

Крім того, багато людей обожнюють і саше лавандове. Адже це квіти, якими наповнюються спеціальні мішечки. І саме вони допоможуть спокійніше спати, швидше заснути, їх можна використати у салонах краси і масажу, у шафах або просто для ароматизації. Ціна одного саше приблизно 40 гривень.

Чи багато клопоту з лавандовим полем?

Насправді, лаванда – чарівна рослинка, що не вимагає багато роботи. Так, якщо ви хочете продавати свою продукцію як екологічно чисту, то не можна застосовувати хімічні засоби проти бур’янів. І тому потрібно буде полоти поле близько 5-6 разів за сезон вручну або за допомогою машин.  Звісно, щороку варто проводити санітарне обрізування кущиків, доглядати, поливати,  слідкувати аби вони не замерзли зимою.

Також варто правильно посадити рослинку – краще все ж восени, аби за зиму вона гарно вкоренилася. Але робити це можна й весною, коли достатньо потепліє

Лавандова плантація – це не просто спосіб заробити. Це справжній ароматний рай. І саме там влаштовують ідеальні фотосесії. Звісно, на цьому можна гарно заробити в сезон цвітіння, який триває влітку. І при цьому лаванда цвіте два рази і, відповідно ж, стільки дає врожай. Фіолетові фотосесії популярні серед наречених, сімейних пар, закоханих. Крім того, можна створити міні-кафе.  В ньому подавати кекси з лаванди, смачний чай, зефір, мед. Це один із варіантів додаткового доходу в сезон.

Лаванду залюбки купують: і саджанці весною, і суцвіття лаванди в пору цвітіння. Вона потрібна для декору, для краси приміщення, для саду. Часто купують лавандові суцвіття, букетики для ресторанів, декору весіль і свят, для того аби створити тематичну вечірку. Попит на красу постійно зростає.

Ви ніколи не прогадаєте якщо одного разу візьмете і придбаєте кілька кущиків лаванди. Ви точно в неї закохаєтесь. і це біло-рожево-фіолетове щастя буде вас радувати, а згодом зможе стати прибутковим бізнесом!

Наш сайт: www.lavander.top