Статті

07-02-2018

Нотаріуси Запорізької області готуються реєструвати аграрні розписки

 

6 лютого у Запоріжжі урочисто презентували запровадження в області проекту аграрних розписок. Зустріч призначалася, в першу чергу, для місцевих сільгоспвиробників, які невдовзі мають стати користувачами нового фінансового інструменту, тож повинні більше дізнатися про його можливості та особливості оформлення. З ними учасників познайомили організатори заходу – Проект IFC «Аграрні розписки в Україні», Міністерство аграрної політики та продовольства, Міністерство юстиції.

 

Запорізькі аграрії про роботу з новим фінансовим інструментом сьогодні мають досить загальне уявлення. Дехто дізнався про це зі ЗМІ, інші – через спілкування з колегами з тих пілотних регіонів, де аграрні розписки вже певний час видаються. Тому сільгоспвиробників цікавлять різні нюанси, які стосуються і підготовки, і виконання відповідних договорів. Надавати їм консультації з цього приводу вже найближчим часом зможуть різні фахівці області, зокрема, нотаріуси. Вони також безпосередньо займатимуться посвідченням аграрних розписок та їх внесенням до Реєстру аграрних розписок.

Для того, щоб представники нотаріату отримали відповідну кваліфікацію, для них були проведені спеціальні тренінги. Про це повідомив начальник Головного територіального управління юстиції в Запорізькій області Сергій Васильцов. Місцеве нотаріальне співтовариство, за його словами, готується до отримання необхідних повноважень для роботи з новим інструментом кредитування. Троє нотаріусів області вже подали заявки на реєстрацію в Реєстрі аграрних розписок, а загалом займатися цією справою тут сьогодні бажають близько 15 таких фахівців. «Ми переконані, що найближчим часом кожен нотаріус Запорізької області матиме можливість нотаріально посвідчувати аграрні розписки», - зазначив керівник Головного територіального управління юстиції.

Одне з головних завдань нотаріату при роботі з аграрними розписками – уважно слідкувати за правильним та чітким оформленням усіх документів. Зокрема, перевіряти наявність у позичальників права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення та права користування такими ділянками для виробництва сільськогосподарської продукції. Сергій Васильцов підкреслив, що це дуже важливі питання. Вони допоможуть уникнути небажаних конфліктних ситуацій між кредиторами та боржниками.

Запорізьких аграріїв під час зустрічі цікавили й інші ризики, які можливі при роботі з новим фінансовим інструментом. Приміром, якщо заставою за ним виступає майбутній врожай, то яким чином може розгортатися ситуація, якщо сільгоспвиробникові не вдасться зібрати його в тих обсягах та тієї якості, на які розраховував? Причому через незалежні від аграрія причини: Запорізька область знаходиться в зоні ризикового землеробства, тому негативні природно-кліматичні сюрпризи тут не рідкість.

На це запитання відповіла керівник Програм IFC з розвитку фінансування агросектору Лія Сорока. На її думку, залежність аграріїв від кліматичних та інших ризиків притаманна не лише Запорізькій області. Природна стихія може знищити врожаї навіть у тих сільгоспвиробників, які зазвичай працюють у сприятливих та стабільних умовах.

«Щоб захистити врожай від природних та інших ризиків і запобігти серйозним збиткам, сільгоспвиробники повинні користуватися послугами агрострахування, - зазначила Лія Сорока. – Агрострахування має бути доступним для них».

Запорізькі аграрії не випадково ставили такі запитання - вони звикли рахувати гроші. За словами заступника голови Запорізької ОДА Олександра Бабаніна, фінансування польових робіт щороку тут складає 5,8 млрд. гривень, з яких трохи більше 800 млн. гривень – запозичення з банківських структур. Вони доступні не для всіх місцевих сільгоспвиробників. «У нас працює понад 2,5 тис. малих та середніх аграрних підприємств», - сказав керівник, і пояснив, що багато з них не мають достатнього заставного майна, якого вимагають банки, або їхнє майно вже перебуває в заставі.

«Аграрні розписки значно розширюють заставну базу, - підкреслив Олександр Бабанін. – Новий інструмент фінансування дає економічний поштовх».

Учасники зустрічі неодноразово підкреслювали, що запорізькі сільгоспвиробники ще матимуть нагоду оцінити переваги аграрних розписок, про які вже достеменно знають їхні колеги з багатьох регіонів. Варто нагадати, що в Україні вже оформлені 207 аграрних розписок, завдяки яким сільгоспвиробники змогли залучити 1,4 млрд. гривень для свого господарювання. Сьогодні аграрії Запоріжжя всерйоз зацікавилися кредитною новацією, тому можна не сумніватися: невдовзі місцеві нотаріуси оформлятимуть тут перші аграрні розписки.

 

Ярослав ТРИПІЛЬСЬКИЙ,

Національний прес-клуб «Українська перспектива»