Статті

19-12-2020

СОНЯШНИК: вплив Філазоніту на врожайність

Соняшник – стратегічна вітчизняна культура. Попит на соняшник та на продукт його переробки зберігається високим, закупівельна ціна у світі стабільно вигідна, європейські квоти серед українських продуктів рослинного походження одні з найвищих. Відповідно площі під соняшник розширюються по всій Україні – від Закарпаття до Луганщини. Урожайність відзначається у різних господарствах різним результатом – від 1,5 до 5 тонн з гектара. У кожному випадку виробники отримують зиск. Тим не менше загальна аграрна проблема турбує всіх господарників, кількість органіки скоротилася в десятки разів і відповідно зменшилося внесення її в ґрунт, а інтенсивні технології виснажують землю. Ситуація невтішна. Не один фермер, мабуть мріє про такі універсальні добрива, які б вирішили цю серйозну проблему.


Аж виявляється такий препарат є!

Він має надзвичайний ефект – після того, як рослини “витягнуть” із землі всі необхідні мікроелементи, земля, оброблена препаратом, вміст азоту, фосфору, калію, гумусу не лише не знижується, але й зростає. Препарат здатний приводити до нормального балансу як кислі так і надмірно лужні ґрунти. І при тому, звичайно, він підвищує урожайність культур, покращує їх якісні показники. Мова йде про розчин, який містить живі мікроорганізми, здатні суттєво покращити поживне середовище у ґрунтах і тим самим сприяти розвитку рослин. Щоб перевірити властивості біопрепарату під назвою Філазоніт,господарства різних областей України провели його випробування під час вирощування соняшника.


ЕФЕКТ ФІЛАЗОНІТУ ПОМІТНИЙ УЖЕ НА СТАДІЇ ВЕГЕТАЦІЇ

У Миколаївській області ТОВ “Авіаттор” провело випробування Філазоніту на 30 гектарах. Головна мета – дослідити вплив корисних мікроорганізмів на якість ґрунтів і відповідно на урожайність. За звітом фахівців підсумок сезону був показовим – після збирання врожаю відсоток гумусу суттєво збільшився, вміст азоту, фосфору, калію зріс порівняно з показниками на контрольній ділянкці, де Філазоніт не вносився. Рівень гумусу зріс з 3 до 3,2 відсотка. Як відзначив завідувач лабораторії Миколаївської філії ДУ «Держґрунтохорона» Михайло Іванович Давидчук, застосування біопрепарату Філазоніт сприяло зростанню продуктивності с/г культур .Збільшення урожайності соняшнику становило 41,6 %. Це є наслідком покращення агрохімічних властивостей ґрунту. Миколаївці окрему увагу звернули на кращу збалансовавність у використанні рослинами водних ресурсів, які є в ґрунті. І нарешті головний показник – урожайність. Не дивлячись на несприятливі погодні умови на контролі вона становила 1,2 т/га , то на ділянці, де внесено 15 літрів Філазоніту ТО іннокулянту на гектар 1.7 тонну.

*

Київська область

Задоволений ефектом біопрепарату керівник ТОВ “Агрофірма “Надія” Олександр Петрович Затишний. На ділянках з використанням Філазоніту, помітив, що рослини у фазі вегетації мали темно-зелений колір, що свідчить про рівномірне забезпечення соняшника азотом. Важливо відмітити і те, що по зрівнянню з контрольною ділянкою, не виявлено сліди грибкових захворювань. На стеблах не намічена ураження бурих плям на стеблі і листях, які є наслідками білої та сирої гнилі соняшнику. Завдяки препарату зменшуються збудники хворіб, коренева система захищена на протязі вегетаційного періоду. Урожайність збільшилась на 6,3 цт/га до контролю. Використавши 15 літрів філазоніту ТО іннокулянта ґрунту на гектар, ТОВ “Агрофірма “Надія” досягло урожайності 3,83 тонн з гектара (на контрольній ділянці зібрано 3,2 тонн соняшника).

 


Наступна адреса – ДП “Чайка” села Дударків, Київської області . Тут переважають ясно-сірі і сірі опідзолені ґрунти, ґрунти кислі, вміст гумусу низький, вміст азоту так само низький, вміст фосфору і калію високий. Застосування біопрепарату, повідомили аграрники, засвідчило високу ефективність внесення корисних мікроорганізмів. Якщо на ділянці без Філазоніту вміст гумусу скоротився, зменшилася кількість азоту-фосфору-калію (причому вміст калію скоротився майже удвічі) то на ділянці, де використано Філазоніт, відсоток гумусу зріс на 0,36%, рухомі сполуки азоту збереглися, а вміст фосфору і калію, хоч і знизився, але порівняно з контрольною ділянкою ці втрати на порядок нижчі. Урожайність: на конрольній ділянці вона встановило 2,32 тонн з гектара, а на ділянці, де внесено 25 літрів Філазоніту (15 літрів деструктора та 10 літрів іннокулянта) на гектар, урожайність досягла 2,94 тонн. За висновками дослідників внесення препарату приносить значний економічний ефект.


Вінницька область

Тут проведені дослідження на базі ФГ “Ольвія-С”. “Вміст гумусу на досліджуваних ділянках високий, кисло-лужний баланс дотримано, дослідження показали, що порівняно з контрольними висадками соняшника урожайність ділянки, обробленої Філазонітом (внесли 15 літрів Філазоніту СВ та 10 літрів Філазоніту ТО на гектар разом перед посівом )вища на 27,1% і становить 3,75 тонн з гектара проти 2,95 тонн на гектар. Вміст гумусу збільшився, тоді як на контрольній ділянці він став меншим. На ділянці, обробленій Філазонітом, значно кращий показник pH” – підсумував директор Вінницької філії ДУ “Інститут охорони ґрунтів України” Пасічняк Василь Іванович


Покращення урожайності зафіксовано у фермерському господарстві “Колотуцького”, де на полях з внесенням Філазоніту ТО 10 л/га отримано на 11% більше врожаю ніж на контрольній ділянки.

Дослідження проводилися так само на базі полів ДП “Науковий інноваційно-технологічний центр Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН. Якісні показники ґрунту досліджуваних полів порівняно нижчі, роль внесення Філазоніту на цих ділянках особливо показова. Порівняно з контрольними показниками тут проаналізовано ефект від внесення 10 літрів Філазоніту ТО іннокулянт і результат ґрунтоцентричної технології з внесенням (15 деструктора+10 літрів іннокулянта) біопрепарату і відповідну кількість мінеральних добрив. І в одному й другому випадках спостерігаєьться покращення агрохімічних характеристик ґрунту, збільшення вмісту гумусу ( тоді як на контрольній ділянці його відсоток зменшився). Щодо урожайності, то при внесенні 10 літрів Філазоніту ТО, вона зросла на 18,2%, при застосуванні ґрунтоцентричної технології зростання урожайності порівняно з контролем становило 37,7%, а кінцевий результат становив 3,25 тонн соняшника з одного гектара. Спеціаліст Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН України, кандидат с/г наук Тетяна Миколаївна Гончар відзначила, що препарат позитивно вплинув на урожайність соняшника. Вході вегетації зафіксовано збільшення діаметра стебел, висоту рослин та діаметр кошика і в кінцевому результаті врожай збільшився на 0.89 тонну з гектара.


ВІД ЗАКАРПАТТЯ ДО ХЕРСОНЩИНИ. ФІЛАЗОНІТ ПРАЦЮЄ ЗА РІЗНИХ УМОВ

Ефект від внесення Філазоніту був підтверджений у цілому ряді господарств різних регіонів.Покращення урожайності зафіксовано у фермерських господарствах “Ліньков” (Херсонська область). На Закарпатті ТОВ “Ант-кер” отримало 3,66 тонн соняшника з гектара проти контрольного врожаю 2,96 т/га (внесено 16 літрів Філазоніту). Внаслідок використання біодобрива в пропонованих дозах відбувся рівномірний ріст, розвиток, дозрівання рослин, стійкість рослин до хвороби, в результаті чого збільшилась врожайність соняшнику на 23% – зазначив директор ТОВ “Ант-Кер” Іштван Дерцені.


Івано-Франківська область

Як зазначив заступник директора ТОВ «Штерн-Агро», Василь Григорович Гордійчук потужнішу кореневу систему соняшнику на площах з використанням ФілазонітуТО (15 л/га) виявили вже через місяць після посіву, що дало можливість рослині засвоїти достатньо поживних речовин. В кінцевому результатіТовариство отримало на 5,1 цт/га більше урожаю.


Тернопільська область

ТОВ “Медобори” зібрало 4,01 тонну соняшника з гектара на оброблених біопрепаратом полях, тоді як землях без Філазоніту дала 3,49 тонн. На думку головного агронома Зеновія Івановича Демківа “ФілазонітТО іннокулянт в кількості 15 л/га розблокував доступ культури до поживних елементів. Філазоніт внесли на найгірші ґрунти, а отримали більше 4 тонн соняшника з гектара.”


Херсонська область

Зростання урожаю на 41% зафіксовано у ФОП “Ковалко”. При тому що місцеві ґрунту надзвичайно низькоякісні, підприємець виростив 2,55 тонн соняшника з гектара, для порівняння на контролі він отримав 1,81 тонну. За рахунок повертання у ґрунт рослинних решток та внесення бактеріального препарату ФілазонітТО іннокулянту нормою 15 л/га, каже керівник Богдан Михайлович Ковалко, “…збільшився вміст гумусу, слаболужна реакція ґрунтового розчину зменшилась в бік нейтрального. Завдяки покращенню агрохімічних властивостей ґрунту, збільшилась урожайність.”Варто зазначити, що на фоні ситуації в регіоні це важливий показник. Покращення урожайності зафіксовано у фермерському господарстві “Ліньков” (Херсонська область, де отримано на 7,0 цт/га більше врожаю соняшнику за «допомогою» використання Філазоніту ТО нормою 15 л/га.

Адже, як повідомляють тамтешні ЗМІ, деякі господарства регіону зібрали 0,8 тонн соняшника, тобто просто зазнали збитків У кожному з презентованих досліджень підрахунки показали значний фінансовий виграш від зростання урожайності та реалізації соняшника. Не менш важливим є відновлення якості ґрунтів, яка з кожним роком збільшуватиме позитивний економічний баланс завдяки використанню біопрепарату. Важливо відмітити, що там, дє препарат був внесений Філлером, ефективність був кращим.

Офіційні акти та звіти проведених дослідів


По вопросу приобретения препаратов Филазонит обращайтесь 
по т. (097) 072-48-08